Szlovénia bejelentette: itt vége a koronavírus járványnak

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Szlovénia bejelentette: itt vége a koronavírus járványnak

Feltöltve: 2020-05-15

Enyhítették a határ-ellenőrzéseket, az uniós állampolgároknak karanténba sem kell menniük.

A szlovén kormány - Európában elsőként – csütörtök este hivatalosan is bejelentette: az országban véget ért a koronavírus-járvány, miután a hatóságok az elmúlt két hét során naponta kevesebb, mint hét koronavírusos esetet regisztráltak.

Enyhítették a határ-ellenőrzéseket is

A Szlovéniába érkező uniós állampolgárok számára eltörölték a kötelező karantént, tehát a beutazóknak már nem kell hét napos karanténba vonulniuk, mint korábban - áll a kormány nyilatkozatában.

A 2 milliós ország, amely Olaszországgal, Ausztriával, Magyarországgal és Horvátországgal határos, eddig 1 444 koronavírus fertőzésről és 103 halálesetről számolt be a járvány kihirdetése, vagyis március 12. óta.

"Szlovéniának az elmúlt két hónapban sikerült megszelídítenie a járványt. Jelenleg Szlovéniában a legjobb a járványügyi helyzet Európa szerte" - mondta Janez Jansa szlovén miniszterelnök a parlamentben.

A járvány vége azt is jelenti, hogy az emiatt hozott intézkedések - beleértve a koronavírus által sújtott polgárok és cégek pénzügyi támogatását is - május végén megszűnnek.

A kormány közleménye kihangsúlyozza azt is, hogy a koronavírus fertőzés jeleit mutató külföldi állampolgárokat továbbra sem engedik be az országba. Illetve továbbra is érvényben marad a 14 napos karantén az unión kívülről érkezők számára, olyan kivételektől eltekintve, mint a diplomaták és a fuvarozó cégek dolgozói.

Az országban a beltéri egységekben továbbra is kötelező marad a maszk használata, és legalább 1,5 méter távolságot kell tartaniuk a embereknek egymás között, belépéskor pedig mindenkinek fertőtlenítenie kell a kezét.

A kormány április 20-án kezdte meg a korlátozások enyhítését, a jövő héten pedig már kinyithatnak a bárok, éttermek, valamint a kisebb szállodák is - írja a Reuters.